kinderosteopathie

In de geneeskunde is het een gouden regel dat het kind geen kleine volwassene is. Dit geldt natuurlijk ook in de osteopathie! Kinderen ontwikkelen zich op allerlei vlakken. Ze groeien, hun spraak en motoriek ontwikkelt zich en als persoon vormen zij zich meer en meer. Al deze aspecten maken dat ieder kind een unieke benadering vergt. Als er een bepaalde problematiek optreedt in een van de aspecten van de ontwikkeling, dan heeft dit invloed op de totale ontwikkeling van het kind. Osteopathie is een zachte en efficiëntie geneeswijze die uitermate geschikt is voor kinderen. Door de zachte technieken zijn bijwerkingen zeldzaam en wordt behandeling door het kind als aangenaam ervaren.

Wanneer kinderosteopathie?

Kinderen komen om veel verschillende redenen bij een osteopaat. Van huilbaby’s tot voorkeursligging en van concentratieproblemen tot slaapproblemen en rugklachten. Ook kinderen die herstellende zijn van een operatie kunnen gebaat zijn bij een osteopatische behandeling. Omdat het zelfgenezend vermogen wordt hersteld, wordt niet alleen de motorische en de verstandelijke ontwikkeling, maar ook de emotionele ontwikkeling van het kind gestimuleerd.

Belangrijk te weten:

Baby’s worden nooit gemanipuleerd! Een osteopaat werkt bij baby’s uitsluitend met zachte mobiliserende technieken. De visie en handgrepen binnen de osteopathie is dan ook geenszins vergelijkbaar met die van carniosacraal therapeuten, chiropractoren, manueel therapeuten en orthomanueel therapeuten.

Hieronder worden een aantal voorbeelden waarmee u bij een osteopaat met uw kind terecht kunt:

  • Huilbaby’s, onrustige baby’s Tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kan er een bewegingsverlies ontstaan in de schedel of kunnen er blokkades ontstaan in de nek of de rug. Door de blokkades kan een baby onrustig worden. De baby zit niet lekker in zijn vel en zal daardoor veel huilen.
  • Reflux Overmatig teruggeven van voeding is een probleem dat veelvuldig voorkomt bij jonge baby’s. Er kunnen structurele problemen aan ten grondslag liggen die te maken hebben met de maag, middenrif of slokdarm, of andere zaken als allergieën.
  • Darmkrampen Veel baby’s vertonen tekenen van darmkrampjes. Dit is herkenbaar aan onrustig gedrag, huilen en overstrekken.
  • Kiss syndroom De oorzaak van het Kiss syndroom is te vinden in de bewegingsstoornis van de bovenste nekwervels en achterhoofd. Hierdoor onstaan een groep van asymmetrieën in de lichaamshouding.
  • ADHD, ADD, gedragsproblemen Bij kinderen met ADHD, ADD en andere gedragsproblemen is de hoeveelheid prikkels die ze krijgen vaak een groot probleem. Als er in het lichaam blokkades zitten, bijvoorbeeld in de schedel, de rug of de organen, komen er extra veel prikkels bij.
  • Dyslectie, dyscalculie, leerproblemen Om goed te kunnen lezen, schrijven en leren is het van belang dat een kind goed functionerende zintuigen heeft en de prikkels op de juiste wijze kan verwerken. Gedurende de zwangerschap, de bevalling of daarna kunnen er blokkades ontstaan die het ontwikkelen van de hersenen en/of de communicatie kunnen verstoren.
  • Rugklachten Een kind wat klaagt over zijn/haar rug moet altijd serieus worden genomen, omdat de rug nog volop in ontwikkeling is. Hierdoor kunnen klachten gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van een kind.
  • Een osteopaat zal het gehele lichaam onderzoeken om de oorzaak van de klachten op te sporen en daar te behandelen waar het nodig is. Als de oorzaak weg is, kan het lichaam het evenwicht weer terug vinden en zullen de klachten verdwijnen.

Vragen?

Scroll naar top