Krijgen we rugpijn door te zwakke spieren?

Er wordt over algemeen aangenomen dat we chronische rugklachten ontwikkelden door te zwakke rugspieren. Maar is dat wel zo? 
In een uitgebreide literatuurstudie over dit onderwerp werd deze theorie getoetst aan klinische bevindingen van 30 onderzoeken [1].

De conclusie hiervan is dat bij mensen met chronische lagerugklachten een fuctionele verandering gebeurt ter hoogte van de spieren om de stabiliteit van de rug te vergroten. Deze wijst net op een hogere spanning van de rugspieren bij mensen met lagerugklachten. Dit wordt ook aangetoond door verschillende  andere studies waaruit blijkt dat mensen met rugklachten bij bepaalde activiteiten hun spieren net MEER aanspannen dan mensen zonder klachten [2].

Dit is bovendien niet te wijten aan de pijn op zich of de angst voor bewegen die ontstaan zou kunnen zijn door langdurig ruglijden [3].

Het is dus ten minste twijfelachtig dat zoveel mensen rugklachten ontwikkelen door te zwakke spieren en het is dus minstens even twijfelachtig dat spierversterkende oefeningen alleen het probleem zullen verhelpen. Het is dan ook zeer zinvol om de oorzaak van deze verhoogde spierspanning te achterhalen en hier in te grijpen. Verneem hier meer over op www.chensa.be/het-abc-voor-een-gezonde-rug

1. Trunck muscle activity in LBP patients, an analysis of the literature( JH van Dieën, LP J Selen, J Chalewicki, 2003) .

2. Chronic low back pain and muscle activity during functional tasks(Maicom Lima, Arthur Sa Ferreira, et al.,2018).

3. Investigating difference in trunck musle activity in non-specific low back pain subgroups and no-low back pain controls during functional tasks: a case-control study.  (Rebecca Hemming, Liba Sheeran, et al., 2019).

 

 

 

 

Vragen?

Scroll naar boven