reflux

Overmatig teruggeven van voeding is een probleem dat veelvuldig voorkomt bij jonge baby’s. Hierbij moet in eerste instantie het onderscheid gemaakt worden tussen het normale teruggeven en wanneer het als “abnormaal” beschouwd kan worden.

Een normale of fysiologische reflux dient geen extra zorg te verkrijgen en is enkel te wijten aan een combinatie van de liggende positie en de vloeibare voeding. Bij bijkomende symptomen zoals overmatig huilen, stoppen tijdens het eten, slaapproblemen of een overgevoeligheid van de luchtwegen, is het raadzaam om verder onderzoek te doen.

Een niet zo vaak voorkomende, maar mogelijke oorzaak voor een echte reflux is pylorusstenose en veroorzaakt het duidelijke “projectielbraken”.

Dit is een aangeboren vernauwing van de maaguitgang die vooral bij jongens kan voorkomen. Dit presenteert zich binnen enkele weken na de geboorte waarbij de baby krachtig spuwt en er gewichtsverlies optreedt. Het is een erfelijke aandoening, die via echografie vastgesteld en chirurgisch verholpen kan worden.

Een veel meer voorkomende oorzaak van echte reflux, maar ook van pseudo-reflux of “verdoken reflux” is een overprikkeling van de nervus vagus.

De nervus vagus is de tiende hersenzenuw. Een andere naam voor deze zenuw is zwervende zenuw of zwerfzenuw. Hij behoort tot de twaalf craniale zenuwen of hersenzenuwen, die direct uit de hersenen ontspringen en niet uit het ruggenmerg.

Wanneer er ter hoogte van de achterzijde van de schedel en de eerste nekwervel veel spanning bestaat, kan dit de oorzaak zijn voor deze overprikkeling.

Deze spanningen worden meestal veroorzaakt bij de bevalling, of al eerder: wanneer in de laatste fase van de zwangerschap de achterzijde van het hoofdje tegen de sterk uitgerekte baarmoederwand drukt.

Op bovenstaande tekening worden nog enkele andere hersenzenuwen geschetst, die net op dezelfde plaats uit de schedel treden. Hierdoor treden soms de volgende bijkomende symptomen op: zuigproblemen (hypoglossus), slikproblemen (glossopharyngeus) of gespannen nekspieren met scheefhouden van het hoofd (accessorius).

Geen zorgen dus als deze symptomen samen optreden, de oorzaak ligt enkel in de spanning ter hoogte van de achterzijde van de schedel en eerste nekwervel.

De osteopaat zal met zeer zachte technieken deze spanningen wegnemen en zo zullen alle bovenvermelde symptomen verdwijnen.

Vragen?

Scroll naar boven
Scroll naar top